Nyheter

03 april 2018

Korv (men inte sprit) viktigt när vi går på fotboll

Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ bland de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö svarar drygt 9 av 10 (92 procent) att det är bra att allsvenska fotbollsklubbar jobbar aktivt för att minska andelen kraftigt berusade personer på sina matcher. Drygt 3 av 4 (76 procent) uppger även att det inte är viktigt att dricka alkohol om/när de går på fotboll.

I början av 2016 lanserades satsningen Fotboll utan Fylla där IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) tillsammans med de allsvenska fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby arbetar för att skapa en ännu bättre fotbollsupplevelse genom att minska andelen kraftigt berusade personer i samband med fotbollsmatcher.

– Vi har uppnått fantastiska resultat inom ramen för Fotboll utan Fylla vilket är oerhört glädjande. Nu står vi inför en ny säsong av allsvenskan och vi jobbar vidare för att ytterligare minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll. Jag är helt övertygad om att färre kraftigt berusade personer på fotboll bidrar till ännu bättre stämning och att fler personer vill gå på fotboll, säger Karin Hagman, vd på IQ.

STAD och IQ har tillsammans med AIK, Djurgården och Hammarby ett nära samarbete med bland annat Polisen, Stockholm Live (som driver Friends Arena och Tele2 Arena) och restauratörerna på respektive arena, Operakällaren och Levy restaurants. Sedan projektet startade har, i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher, följande resultat uppnåtts:
- andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent
- andelen kraftigt berusade personer som nekats inträde på arenorna har ökat med 154 procent
- andelen kraftigt berusade personer som nekats att köpa alkohol inne på arenorna har ökat med 78 procent

– Det är naturligtvis roligt att så många tycker att det arbete vi Stockholmsklubbar bedriver för att minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll är viktigt. Jag hoppas och tror att ännu fler människor går på fotboll i Stockholm i år och med egna ögon ser att den kraftiga fyllan minskat, upplever den fantastiska stämningen och tittar på riktigt bra fotboll, säger Henrik Berggren, vd på Djurgården Fotboll.

 

Korv och kaffe i topp, starksprit och vin i botten – detta vill vi äta och dricka på fotboll:

I undersökningen som Novus genomförde på uppdrag av IQ ställdes även frågan vilken typ av förtäring som är viktigast att det går att köpa i samband med fotboll. På första plats bland de som kan tänka sig att gå på fotboll kom korv med 47 procent, följt av kaffe med 44 procent och på tredje plats kom läsk med 21 procent. Starköl ansåg 20 procent var viktigast, motsvarande siffra för folköl var 9 procent. I botten låg starksprit och vin som vardera fick en procent.

– Vi har kommit en bra bit på väg när det gäller att förändra synen på alkohol i samband med fotboll och minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll i Stockholm. Det finns fortfarande saker som kan bli bättre men vi har en metod och ett arbetssätt som fungerar så jag är säker på att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta, säger Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD.

* Novus, genomförde på uppdrag av IQ, en undersökning bland 1074 personer mellan 18-79 år boende i Stockholm, Göteborg och Malmö via en slumpvis rekryterad webbenkät under perioden 15-20 mars 2018. I Stockholm deltog 613 personer, i Göteborg deltog 270 personer och i Malmö deltog 191 personer.

 

Tillbaka till nyheter